Skivum Beboerforening / Skivum Herberg
PRAKTISKE OPLYSNINGER:
 
Book en overnatning:
ring til 51 90 53 21
(træffes mellem kl. 17 og 21)

Pris og betaling for overnatning:
Overnatning: kr. 100 
Børn 3-11 år: kr. 50
Børn under 3 år: gratis
(hvis de ikke skal bruge en seng
– eller koster det kr. 50)
 
Der betales kontant eller
MobilePay nr 51 90 53 21

SÅDAN ER DET !
Herberget kan kun benyttes i juni, juli og august måned
 
Sovepladser tildeles i den rækkefølge man ankommer
Der tages forbehold for, om der er ledige pladser
 
Der er 8 sengepladser og 2 madrasser i fælles sovesal.
 
Der er normalt åbent for gæster fra kl. 17 til kl. 10 næste dag
 
Gæster medbringer selv sovepose og lagen
 
Der er køkkenfaciliteter med kogegrej samt toilet og bad (brug eget håndklæde)
 
Hunde må ikke medtages
 
Der er mulighed for at købe lidt drikkevarer og en færdigret eller rundstykke til mikroovnen i herberget. Her er der også altid kaffebønner, så man kan lave en frisk kop kaffe. Herudover er der købmand i Vegger 3 km fra Skivum. Der er cykler til rådighed.

PLEASE HJÆLP OS OG DEM DER KOMMER EFTER DIG !

Efterlad huset i samme stand som du modtog det ! 
Det vil sige, at der som minimum skal vaskes op efter brug i køkkenet og brusekabine skal tørres af efter brug.

Tag hensyn til de andre brugere og naboerne til herberget ! Hvis man ønsker at sidde udenfor og spise, skal det foregå i gårdhaven (der er adgang på siden af huset).

Hvis du har forslag eller andre kommentarer – både gode og andre – så snak med udlejeren eller send en mail til: skivumbeboerforening@gmail.com !

Vi håber, i får et rigtig godt og hyggeligt ophold.

Skivum Herberg

 
SKIVUM HERBERG
– en del af Herberger langs Hærvejen
 

Den 27. maj 2016 var en skelsættende dag i Skivum. Her bliver vores hyggelige lille by en del af den store organisation ”Herberger langs hærvejen” – hvor vandrere, pilgrimme, cyklister og ryttere får mulighed for at overnatte på herberger langs den Europæiske kulturrute Hærvejen i Danmark – og for Skivums vedkommende er det langs den nordjyske hærvejsrute, der går fra Viborg til Aars, hvorefter ruten deler sig i to: en gren over Aggersund til Hirtshals samt en gren over Aalborg til Frederikshavn. På denne rute er der i alt 8 herberger, der er tilgængelige i juni, juli og august 2016 – hvor Skivum er et af tilbuddene.

En flok frivillige ildsjæle har i de sidste par måneder hamret, malet, smidt ud og ind samt gjort rent, så Skivum Forsamlingshus nu står med et nyrenoveret hus samt en første sal, der er tip top gjort klar til at modtage overnattende gæster.

Herberget i Skivum er indrettet med 10 sengepladser i en fælles sovesal. Der er toilet og badefaciliteter samt køkken og spiseplads og et par hyggestole. Gæsterne skal selv medbringe soveposer og mad til eget forbrug.

Med disse enkle principper prøver vi at skabe noget af den atmosfære, vi kender fra pilgrimsruterne – d.v.s.: at skabe rum for vandrere og pilgrimme, der tager af sted med meget forskellige motiver – mennesker der søger det spirituelle, det kulturhistoriske eller som blot ønsker at færdes i det åbne landskab. Man behøver ikke planlægge sin tur i detaljer, men prøver at leve i nuet som en afkobling fra det moderne kalenderfikserede arbejdsliv.

Projektet med etablering af herberget i Skivum er støttet af Fonden Realdania og Friluftsrådet.

Se mere lige her:
 
 
 
 
 
 
IDEEN OG PROJEKTET BAG HERBERGS-PROJEKTET

Arkitekt Andreas Blinkenberg og pilgrimspræst Elisabeth Lidell fik for mange år siden ideen til etableringen af herberger langs Hærvejen. Inspirationen hertil opstod under vandringer på den gamle pilgrimsrute ”El Camino” i Spanien. 

Projektet med etablering af herberger i Nordjylland er støttet af Fonden Realdania og Friluftsrådet. 

Foreningen Herberger langs Hærvejen består af repræsentanter fra bl.a. Dansk Vandrelaug, Dansk Cyklistforbund, Dansk Islandshesteforening, Foreningen af Danske Santiagopilgrimme, pilgrimspræster samt Viborg Pilgrimscentrum.

Andreas Blinkenberg har tidligere sagt følgende om ideen bag herbergsprojektet ”I 2003 var jeg på min første pilgrimsvandring i Spanien. Det foregik på den gamle pilgrimsrute: ”camino” til Santiago de Compostela. Året efter var min kone og jeg som frivillige med til at passe et herberg i byen Estella.  Pilgrimsvandring på caminoen er igen blevet en meget populær rute, der henvender sig både til religiøst søgende – og til folk, der ønsker en enkel og bæredygtig ferieoplevelse. I de seneste 15 år er antallet af vandrere på caminoen steget fra 20.000 til 250.000 om året. Omkring 1000-2000 danskere tager hvert år på vandretur på caminoen. Siden har jeg vandret på pilgrimsruter i både Norge og Sverige, hvor pilgrimstraditionen er noget mere fremherskende end i Danmark.”

Projektet med herberger langs Hærvejen startede med en idékonkurrence, som blev udskrevet af fonden Realdania i 2004 om udnyttelse af gamle tomme landbrugsbygninger. For Andreas Blinkenberg var konkurrencen en oplagt mulighed for at skabe en pilgrimsrute med overnatningsmuligheder langs Hærvejen fra Viborg til Grænsen. Han lavede et forslag om indretning af herberger for vandrere, cyklister, ryttere og pilgrimme i tomme landbrugsbygninger. Tanken var, at herbergerne skulle være af samme type som vi kender dem fra pilgrimsruten til Santiago de Compostela i Spanien. D.v.s. enkle og billige sovesale, der altid står åbne for pilgrimme og vandrere, der kommer forbi. I staldene, hvor der før havde stået heste og køer kunne der nu opsættes køjesenge til gæster der, færdes langs Hærvejen.

Realdania præmierede projektet og gav mulighed for at realisere det gennem medfinansiering. I løbet af 2004 fik han aftaler med ejerne af 10 ejendomme om indretning af herberger i tomme bygninger, og derefter begyndte arbejdet med at ansøge fonde og offentlige institutioner om penge til medfinansiering. Det lykkedes at skaffe i alt 12 mio.  fra Fonden Realdania,  Friluftsrådet, Skov-og Naturstyrelsen, amter og kommuner langs Hærvejen samt  EU-artikel 33 tilskud. I 2011 åbnede det 11. herberg ved Kongeåen.

Fondsmidlerne forvaltes af den almennyttige forening “Herberger Langs Hærvejen” som har indgået lejekontrakt med tiårige lejemål på de 11 ejendomme. Foreningen har derefter investeret i indretning af herbergerne og indgået driftsaftaler med ejerne af de enkelte ejendomme.

Herbergerne bliver drevet efter fire enkle principper:
1. De er åbne for alle vandrere, cyklister og ryttere i sommerperioden juni-juli-august
2. Der kan ikke reserveres plads på forhånd
3. Der er billig overnatning
4. Man skal anskaffe et herbergspas  for at få adgang

Herberget i Skivum er indrettet med 8 sengepladser i en fælles sovesal. Der er toilet- og  badefaciliteter samt køkken og spiseplads. Gæsterne skal selv medbringe soveposer og mad til eget forbrug. Hvis man er i bekneb er der dog en købmand i Vegger 3 km fra Skivum, og der er et par cykler til rådighed for gæsterne. Med disse enkle principper prøver vi at skabe noget af den atmosfære, vi kender fra pilgrimsruterne – d.v.s.: at skabe rum for vandrere og pilgrimme, der tager af sted med meget forskellige motiver – mennesker der søger det spirituelle, det kulturhistoriske eller som blot ønsker at færdes i det åbne landskab. Man behøver ikke planlægge sin tur i detaljer, men prøver at leve i nuet som en afkobling fra det moderne kalenderfikserede arbejdsliv.

Pilgrimsvandringer indbyder både til stilhed og dialog. Det tiltaler mange mennesker i dag. Og på herbergerne bliver der mulighed for at møde andre og udveksle livserfaringer.

Hærvejens historie

Hærvejens placering oprinder i istidens udformning af landskabet. Efter at isen havde trukket sig tilbage, kunne bække og åløb også få afløb mod øst. Området mellem de øst- og de vestvendte vandløb kaldes vandskellet - her var det nemmest at komme tørskoet gennem Jylland, og derfor var det her Hærvejen opstod. Siden de tidligste beboere i landet har mennesker færdes langs Hærvejen. Derfor kan du opleve monumenter helt tilbage til bronzealderen og nogle af de fornemste monumenter fra Danmarks vikingetid findes på Hærvejen. Især i og omkring Jelling. Siden middelalderen har Hærvejen været en vigtig transportrute for kød - fra de jyske enge til de europæiske storbyer. Før kølevognenes tid var den eneste måde at få kødet frem i frisk tilstand at lade dyrene transportere sig selv.

Hærvejsherbergerne er en unik overnatningsform, for dig, som er dedikeret hærvejsfarer enten til fods eller på cykel. På herbergerne møder du ligesindede, som du kan dele dine rejseoplevelser og –erfaringer med. 
FORENINGEN
”HERBERGER LANGS HÆRVEJEN”

Foreningen Herberger langs Hærvejen er oprettet med det formål at forvalte fondsmidlerne og de offentlige tilskud til indretning af herberger og forvalte lejekontrakter med ejerne af de pågældende ejendomme, således at driften af herbergerne er sikret i en tiårs periode.

Foreningen er en paraplyorganisation med repræsentanter fra  Dansk Vandrelaug, Cyklistforbundet, Islandsheste forbundet, Viborg Pilgrimscenter, Danske Santiagopilgrimme, nordiske pilgrimspræster med flere.
Skivum og omegns Beboerforening